Yaralı Köpek Beto 2 Ay Tedavi Sonrası İyileşti
Bursa’da bir hayvansever tarafından yaralı olarak bulunarak Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirilen Saint Bernard köpeğinin ağaç kısmının baş kısmına düşmesi sonucu kafa travması geçirdiği ve karaciğer yetmezliği yaşadığı belirlendi. 2 aylık tedavisinin ardından hayatta kalan ‘Beto’ isimli 10 yaşındaki dişi köpek, koşup oynadığı hastane bahçesinde sahiplenilmeyi bekliyor. Veteriner Hekim Elif Ünlü, “Beto’nun genel durumu çok kötüydü. Çok umutlu değildik. Şimdi çok daha iyi, iyileşti. Tek eksiğimiz ona sıcak bir yuva. Özellikle bahçeli bir yuva arıyoruz.” .”
Osmangazi ilçesinde 7 Şubat’ta bir kişi kar altında, yol kenarında kafasına tahta parçası saplanmış halde yaralı bir köpek buldu. Çevredekilerin yardımıyla sedye haline getirdiği çamura bulanan köpeği çuvalın içine koyan hayvansever, Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde bulunan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirdi. Cerrahi Anabilim Dalı’nda doktora öğrencisi olan Veteriner Hekim Elif Ünlü tarafından ilk müdahalesi yapılan Saint Bernard köpeğinin, kafa ve boyun travması geçirdiği ve karaciğer yetmezliği yaşadığı belirlendi.
Veteriner Hekim Ünlü, ‘Beto’ adını verdiği yaralı köpekle ilk karşılaştığı anları şu sözlerle anlattı: “Beto, 7 Şubat’ta hastanemize getirildi. Yanından geçen bir hayvansever, onu ağaç devrilmiş halde görmüş. Kar altında kafasına dayadı.Hastanemize getirdi.Beto’yu ilk gördüğümde çuvalın içindeydi ve tamamen çamura batmış görünüyordu.Islaktı ve nöbetler geçiriyordu.İlk muayenesini yaptığımızda gördük ki kafa travması var.Röntgen ve radyolojik tetkikleri de yapıldı.Kafa travması nedeniyle tedavisine başladık.Sonra yoğun bakıma aldık.Belli ki Beto’nun genel durumu çok kötüydü.Ölümcüldü.Çok iyi değildik. Umutlu.Önemli bir baş boyun travması var.3-4 gün sonra Beto’nun midesinde sıvı topladığını fark ettik.Asit dediğimiz bir tablosu vardı.Daha sonra dahiliye hocaları ile birlikte tetkiklerini tamamladık. Abdominal ultrasonografi ve eko muayenesi yapıldı. Laboratuvar tetkikleri yapıldı ve kronik karaciğer yetmezliği tanısı konuldu. “Hastanenin kısıtlı imkanlarıyla Beto’nun tedavisine başladıklarını anlayan Ünlü, “İç hastalıkları hocalarımızla tedavi protokolünü oluşturduk. Açıkçası oldukça maliyetli bir tedaviydi. Ulaşamadığımız ilaçlar vardı. Mesela onun albümüne ihtiyacımız vardı. Albümüyle hastaneden tıp fakültesinde tanıştık. Neyse ki kadın doğum ekibi bizi karşıladı. Özel hepatit mamaları yemek zorundaydı ve ilaçları oldukça pahalıydı. Bunu hayvansever hasta yakınlarımız sayesinde karşıladık” diyen Ünlü, “70 KG OLMASI GEREKTİĞİNDE 29 KİLOYDU’Beto 2 aylık tedaviden sonra iyileşirken Ünlü, “Stajyer veteriner öğrencilerimiz sayesinde sağ olsunlar ilgilendiler. 2 aydır çok iyi. Sabah akşam, gerekirse gece geldiler. Beto’yu tuvalete götürdüler. Beto, Saint Bernard cinsi bir köpek, normalde yetişkin bir Saint Bernard 70 kilo olması gerekirken Beto bize geldiğinde 29 kiloydu. Şimdi 36 kilo. Çok daha iyisi, midesindeki sıvı da gitmiştir. Laboratuvar tetkiklerinin yanı sıra karaciğer değerlerine de bakıyoruz. Çok daha iyi, hatta birçok parametresini düşürdük. 10 yaşında olduğunu tahmin ediyoruz, sahipsiz geldiği için kesin olarak bilmiyoruz ama 10 yaşında olduğunu düşünüyoruz.”
Gününün büyük bölümünü uyuyarak ve geri kalan zamanını hastane koridorlarında koşarak geçiren Beto’nun tek ihtiyacının sıcak bir yuva olduğunu dile getiren Beto, “Onun için tek eksiğimiz sıcak bir yuva. Özellikle arıyoruz. Bahçeli bir ev için.Sıcağı pek sevmez.Yani soğuk havalarda,yağmurlu havalarda.Havalarda dışarıda olmayı daha çok sever.Beto oldukça uysaldır,gerçekten ırksal özellikleri vardır.Çok sayıdadır. Evsiz hastaların bir kısmı Beto gibi hastanemize getiriliyor. Kısıtlı imkanlarla elimizden geldiğince tedavi ediyoruz. Gerekirse ameliyata alıyoruz. Bir kısmını da kendi imkanlarımız ve öğrencilerin çabalarıyla yuvalandırıyoruz. Beto” Binlerce hayvandan sadece biridir. Hayvan dostlarımızı unutmayalım. Her canlı sağlıklı yaşamayı ve tedavi edilmeyi hak eder.”